Tack så mycket Sundsvall!
Door: nienkezegme
Blijf op de hoogte en volg Nienke
03 Juni 2012 | Zweden, Sundsvall
Sinds het vorige verslag heb ik uiteraard weer een hoop gedaan. Te beginnen met het bezoek van Dorien. Het was heel leuk om elkaar weer te zien en we hebben het nodige van Sundsvall gezien. Uiteraard weer problemen met de bus op Alnö. Die besloot te stoppen in het midden van het eiland en we mochten verder wandelen. Ook goed, het was tenslotte mooi weer en we gingen weer even back to nature ;).
Met opa, oma en Pieter ging het wel goed op Alnö. Of dat kwam doordat we met de auto waren of dat het puur toeval was laat ik even in het midden. Daarvoor wilde Pieter alleen wel nog even het asfalt van dichtbij bekijken en ik denk dat hij daarmee officieel de enige is die dat in Ecuador én Zweden heeft gedaan. Tsja, ieder record is er één zeg ik maar. Verder was het heel gezellig met het bezoek en ik denk dat ik bijna het meeste visite heb gekregen van iedereen! :D
Inmiddels is het officieel: het wordt niet meer donker in Sundsvall! De lantaarnpalen gaan nog wel aan, maar dat is meer omdat de lantaarnpaalmannetjes anders niets te doen hebben, dan dat het echt noodzakelijk is. Vorige week ben ik samen met Karin en Meaghan naar de top van Norra Berget gelopen om te kijken hoe licht het aan de andere kant van de berg is (het noorden). Zie de foto's voor onze bevindingen.
Het is ook eindelijk echt lente geworden hier en daar wordt iedereen heel vrolijk van! Het is groen, het gras wordt gemaaid en de vogeltjes fluiten hun mooiste wijsjes. Helaas regent het nu wel, maar we hebben al een paar mooie dagen gehad van bijna 30 graden! We zijn (wederom) naar Alnö geweest en ik heb zelfs in de zee gezwommen. Die was een aantal weken daarvoor nog gewoon bevroren, dus je kunt bedenken dat het niet echt warm was. Voor de jongens: het was zo: --- koud. Maar goed, wel iets dat je gedaan moet hebben natuurlijk!
De film is ook af! En is te bewonderen op YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=MKSoK-_uRbg De trailer staat hier ook op :)
We hebben een echte rode loper première gehad in een klein bioscoopje. Het was heel leuk om de reacties van mensen te zien en we zijn allemaal wel tevreden met het eindresultaat. Het is natuurlijk geen professionele film, maar we hebben ons best gedaan er iets moois van te maken!
Ronja, één van onze acteurs, nodigde ons een aantal weken geleden uit voor een echt Zweeds diner bij haar ouders thuis. Na een kilometer of 20 rijden over een aantal onverharde wegen kwamen we uit in de middle of prut. Na twee keer knipperen (ja, dat ben ik niet meer gewend sinds ik in de stad woon) zagen we een leuk typisch Zweeds huis staan aan het water. Haar ouders waren heel gastvrij en ze vonden het erg leuk om vier import Zweden surströmming voor te schotelen. Dit is een soort van gefermenteerde haring. Het zit al veel te lang in het blik en wordt daarom om veiligheidsredenen buiten geopend. Er komt een stank vrij die je nooit had kunnen bedenken, maar gelukkig smaakt het niet zo sterk als het ruikt. De Zweedse schnaps die we erbij kregen smaakte dan weer wel net iets sterker dan die rook.
Met het naderende afscheid gaan natuurlijk ook veel feestjes, fika's en borrels gepaard. Met Lisa, Wega en Katharina zijn we uit eten geweest en daarna hadden we een slaapfeestje in mijn kamer. We voelden ons allemaal weer even 8 toen we in onze pyjama's film aan het kijken waren. We hebben allemaal cadeautjes uitgewisseld en zo hebben we nog een paar extra herinneringen erbij!
Ik vind het jammer dat de tijd in Sundsvall erop zit, maar voor mij is het alweer bijna tijd voor een nieuw avontuur. Over een maand vertrek ik alweer voor een jaar naar Sint Maarten, dus het is wel fijn om ook weer even thuis te zijn. Ik heb veel vrienden gemaakt hier en drie van hen (Katharina, Wega en Lisa) komen me eind van deze maand opzoeken in Nederland! We moeten natuurlijk even afkicken, want we hebben elkaar het afgelopen halfjaar elke dag gezien!
Mijn Erasmus semester was echt super en ik zal het ook heel erg gaan missen. Het is dubbel om weg te gaan, maar ik ben heel blij dat het zo geslaagd was! Tack så mycket!
Voor iedereen die geïnteresseerd is in mijn belevingen in Göteborg en Stockholm: volgende week maandag ben ik weer thuis, dus deze verhalen vertel ik het liefst live!
Tot heeeeeeel snel! :D
Till nästa vecka!
03 Juni 2012 - 14:22
Dorien:
Heej billa, spreek je op dit moment ook op facebook hihihi
Weer een geniaal verhaal, vooral het asfalt van dichtbij bekijken! Nou veel plezier nog en neem anders wat gefermenteerde haring mee :P!
Xx -
03 Juni 2012 - 14:25
Nienke Hollenberg:
Ik snap dat die haring onweerstaanbaar lijkt uit mijn verhaal. Maar aangezien het al een aantal jaar in blik zit (althans, zo lijkt het) is het verboden in het vliegtuig vanwege kans op ontploffing. Sorry. Je zult het zelf moeten komen halen!! -
03 Juni 2012 - 15:51
Dorien:
De (paringsrijpe) oostzeeharingen worden, na in mei en juni in de Oostzee te zijn gevangen, gepekeld en vervolgens in vaten gelegd. Die worden in de zon gezet, zodat de vis gaat gisten. Op basis van de geur die bij de gasvorming ontstaat, wordt bepaald wanneer de vissen kunnen worden ingeblikt. In de blikken vindt een nagisting plaats, waardoor ze enigszins bol gaan staan. Omdat de inhoud onder druk staat, kan men een blik surströmming het beste openen in een emmer met water. Zo kunnen spatten op kleding worden vermeden. Wanneer het blik wordt geopend, ontsnapt een kenmerkende, sterk doordringende geur die de meeste mensen zeer onaangenaam vinden. Door de organische zwavelverbindingen die tijdens het gisten zijn ontstaan, lijkt de geur op die van rotte eieren of van een stinkbom. Het is dan ook aan te raden het blik buitenshuis te openen, de sterke geur kan anders lang in huis blijven hangen. Door de geur wordt een associatie gelegd met rotte vis. De haring is echter beslist niet bedorven, de vis heeft zijn vorm behouden en zit stevig om de graat. De haring dient eigenlijk direct uit het blik te worden opgediend, afspoelen met water vermindert weliswaar de geur, maar ook de smaak. Die is sterk zoutig, maar moet volgens kenners mild en aangenaam zijn. Voor veel mensen vormt de geur echter een te grote barrière om de vis daadwerkelijk te kunnen of zelfs maar te willen proeven.
Hihi -
03 Juni 2012 - 16:48
Je Moeder:
Hoi meissie,
Ja dan zit het er weer bijna op. Gelukkig nog dit leuke verhaal om ons de laatste week door te helpen... En Dorien: bedankt voor de uitleg over de haring. Ik vind het geloof ik niet jammer dat ik die niet geproefd heb in Zweden.
Geniet nog even van je vakantie in Zweden en tot volgende week! We zullen je met tromgeroffel inhalen ....
xxx